Monday 15 April 2013

Ontelokude matto

Paljon blogeja selaillessani, olen törmännyt jokapuolella ontelokuteeseen ja siitä tehtyihin töihin. 
Päätin itsekin kokeilla ontelokudetta ja olenkin pitkään yrittänyt hankkia työhuoneelleni sopivaa mattoa, joten ontelokuteelle löytyi heti joku käyttötarkoituskin. 

Lähdinkin siis ontelokude ostoksille ja lopulta kotoani löytyi 3 kg luonnon valkeaa ontelokude vyyhtiä. Vyyhtihän on tarkoitus keriä palloiksi, jotta se on menemättä solmuun, mutta se oli helpommin sanottu kuin tehty. Näköjään meille nykyajan nuorille ei ollakaan opetettu vyyhdin kerimistä ja sain opiskella tämän alan aivan itse, eikä netistäkään löytynyt oikein mitään vinkkejä. Ensimmäisen vyyhdin keriminen oli täys kaaos ja lopulta vyyhdin selvittelemiseen meni 8tuntia aikaa.

Tätä tekniikkaa en suosittele kellekään..

kahdeksan tunnin jälkeen i had some balls! voi sitä ilon määrää kun se lopulta aukesi!



 Seuraavien vyyhtien kanssa olin hyvin tarkkana, että ne ovat menemättä solmuun. Ainoa toimiva keino olikin laittaa kude tuolinselkänojan ympäri ja kieputella vyyhti kahdeksi palloksi. Läheisteni kokemusten perusteella, kudetta ei kannata jättää myöskään koirien saataville, sillä niistä syntyy nopeasti suloisen sekainen päiväunipaikka.






Löysin netistä kaksi hyvin selkää matto-ohjetta, joiden mukaan lähdin virkkaamaan omaa mattoani. 
Tässä molempiin ohjeisiin linkit Juhannusruusu matto ja Aura matto. Kuviot matoissa oli hieman erilaiset ja oma mattoni saikin alun juhannusruusu matto-ohjeen mukaan, mutta loppu tulikin tehtyä Aura maton ohjeella ja osin omasta pääsä, kun olen niin laiska lukemaan ohjeita.

virkattu ontelokudematto valmiina
 Virkkaamisosuus olikin yllättävän nopea ja matto valmistuikin muutamassa illassa, lukuunottamatta vyyhdin selvittely tunteja.. Tosin kädet ja ranteet oli välillä kovilla, joten joutui väkisin pitämään taukoja virkatessa. 

Kude kutistuu jonkin verran pesussa, joten se kannattaa pestä koneessa (sekä mahdollisuuksien mukaan myös kuivattaa koneessa) ennen kuin aloitat virkkaamisen - siis jos olet kärsivällinen tekijä. Mutta me, joiden mielestä maton piti olla valmis jo eilen, kannattaa virkata hieman löysempää, jotta kuteella on hieman varaa kutistua sitten pesussa myöhemmin. Kuvissa näkyvään mattoon kudetta kului n. 2,5 kg ja halkaisija on 115cm, matto on virkattu 10 koukulla, jotta kude jäi hieman löysemmäksi.

Kun matto on valmis ja oikean kokoinen, on hyvä kastella mattoa ja levittää se suoraksi, jotkut jopa silittävät maton sileäksi. Itselläni oli myös ns. mattotanssi, kun tepastelin maton päällä hyvän musiikin tahdissa, jotta mutkat ja muhkurat tasoittuivat. Virkatessa siis on turha huolehtia siitä, että matto näyttää olevan yhtä tasainen kuin vuoristorata, se suoristuu kyllä kun se on valmis! 

Mutta todella voin suositella matonvirkkaamista kokeiltavaksi ihan kaikille!

4 comments:

  1. Olemme juuri selvitelleet koko illan niitä päiväunipaikaksi pedattuja kuteita.. Toivottavasti saan aikaiseksi yhtä hienon lopputuloksen kuin sinä! R

    ReplyDelete
    Replies
    1. tsemppiä selvittelyyn! se vaatii hieman kärsivällisyyttä..

      Delete
  2. Löysin tänne kun googlettelin Aura-mattoa. :) Aion tehdä virkatun maton pian minäkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. suosittelen kovasti! kyllä on mukava tepastella ihan itsetehdyllä matolla. Kylppäriin se on hieman vaarallinen kun on melko liukas laatoilla. Mutta kuulemma toimii jos toisenpuolen matosta uhraa ja laittaa siihen hieman silikonia tai vastaavaa ainetta, joka estää liukumisen :)

      Delete